Scientech Easy RRB General Science Questions for ALP & Group D 1 | Scientech Easy

Friday, June 8, 2018

RRB General Science Questions for ALP & Group D 1

RRB General Science Questions:

rrb alp general science,railway group d,rrb group d general science,rrb group d,general science,science for railway group d,rrb alp notification 2018,rrb alp preparation 2018
General Science Question

 1. Avogadro Constant is an experimentally obtained value. What is this value?    
    A. 6.022 × 10^23
    B. 7.022 × 10^23
    C. 8.022 × 10^23
    D. 9.022 × 10^23
    Ans: A



2. Magnesium Ribbon burns with a

    A. sparkling blue flame
    B. dazzling white flame
    C. bright yellow flame
    D. pale reddish brown flame
Ans: B

3. Iron articles are shiny when new, but they get coated with a reddish-brown powder when left for a few months. This process is commonly known as

    A. rusting of iron
    B. rotting of iron
    C. electroplating of iron
    D. galvanizing of iron
Ans: A

4. The reaction between an acid and a base to give a salt and water is known as a

    A. neutralization reaction
    B. alkaline reaction
    C. basic reaction
    D. alkaline-base reaction
Ans: A

5. Bleaching Powder is produced by the action of Chlorine on

    A. sea water
    B. rock salt
    C. mineral water
    D. dry slaked lime
Ans: D

6. Which of the following is used in the kitchen for faster cooking?

    A. Rock salt
    B. Baking soda
    C. Common salt
    D. Vinegar
Ans :- B

7. Calcium Sulphate Hemihydrate is also called

   A. Washing soda
   B. Rock salt
   C. Plaster of Paris
   D. Baking soda
Ans: C

8. Polyvinylchloride is

   A. A hard metallic substance
   B. A rubber-like material
   C. A good conductor of heat
   D. A good conductor of electricity
Ans: B

9. What is Tincture of Iodine?

   A. A solution of iodine in alcohol
   B. A solution of iodine in water
   C. A solution of iodine in tartaric acid
   D. A solution of iodine in hydrochloric acid
Ans: B

10. What is the formula unit mass of CaCl2?

    A. 35.5 u
    B. 40 u
    C. 71 u
    D. 111 u
Ans: D
   
         We hope this article helped you to know about RRB General Questions for ALP and Group D.You may also check for more RRB General Science Questions.

Popular