Scientech Easy FIRST AMONG INDIANS MCQ WITH KEY-2 | Scientech Easy

Monday, May 28, 2018

FIRST AMONG INDIANS MCQ WITH KEY-2

First among Indians Objective Questions, First among Indians MCQ, First among Indians,india,first in india.

First among Indians MCQ

1. Who was the first Governor of Bengal?
     a. Henry Vansittart
     b. Robert Clive
     c. John Cartier
     d. Warren Hastings
Ans: a
Key: From 1690, a governor represented the British East India Company in Bengal. Robert Clive also knew as Clive of India. He was Commander-in-Chief of British India.


2. Who was the last Governor of Bengal?
     a. Henry Vansittart
     b. John Cartier
     c. Warren Hastings
     d. Harry VereIst
Ans: c
Key: Warren Hastings was the first Governor of the Presidency of Fort William(Bengal) and also the head if the Supreme Council of Bengal.

3. Who was the first Governor General of Bengal?
     a. Warren Hastings
     b. John Adam
     c. John Cartier
     d. William Bentinck
Ans: a
Key: In 1774, he was appointed the first Governor-General of Bengal. He was also the first governor of India.

4. Who was the first Governor General of India?
     a. John Adam
     b. William Bentinck
     c. John Cartier
     d. John Shore
Ans: b
Key: Lord William Bentinck was a British soldier and statesman. He served as Governor-General of India from 1828 to 1835. 

5. Who was the last Governor General and First Viceroy of India?
     a. Lord Canning
     b. Lord Lawrence
     c. Lord Lytton
     d. Lord Mayo
Ans: a
Key: Lord Canning served as Governor General of India from 1856 to 1862. During his tenure, the Government of India Act, 1858 was passed which created the office of viceroy of India. Thus, Lord Canning also served as first Viceroy of India.

6. Who was the first President of Indian National Congress?
     a. Dadabhai Naoroji
     b. W.C. Banerjee
     c. George Yule
     d. C. Sankaran Nair
Ans: b
Key: INC was established in 1885.

7. Who was the first Indian to join Indian Civil Service?
    a. Surendra Nath Banerjee
    b. Satyendranath Tagore
    c. Romesh Dutt
    d. None
Ans: b
Key: Tagore was selected for the ICS in June 1863. He completed his training and returned to India in Nov 1864.

8. Who was the first Governor General of India after independence?
     a. C. Rajgopalcahri
     b. Lord Louis Mounbatten
     c. Sukumar Sen
     d. None of these
Ans: b

9. Who was the first President of Constituent Assembly?
     a. Dr. Sachidanand Sinha
     b. Dr. Rajendra  Prasad
     c. G. Shankar Kurup
     d. Pt. Jawahar Lal Nehru
Ans: b

10. Who had proposed an idea for a constitutional assembly of India in 1934?
       a. Dr. Rajendra Prasad
       b. M.N. Roy
       c. dR. B.R. Ambedkar
       d. Pt Jawahar Lal Nehru.
Ans: b

11. Who was appointed as Chairmen of Drafting Committee of Constitution assembly on 29 Aug 9147? 
      a. Jawahar Lal Nehru
      b. Dr. B.R. Ambedkar
      c. Sardar Patel
      d. Dr. Rajendra Prasad
Ans: b

12. Who was elected as Vice President of the Constituent Assembly?
      a. H.C. Mukherjee
      b. B.N. Rau
      c. Sardar Patel
      d. Jawahar Lal Nehru
Ans: b

13. Who was the first Indian Judge of the International Court of Justice?
      a. Dr. Nagendra Singh
      b. Mihir Sen
      c. R.S. Pathak
      d. None
Ans: a
Key: Nagendra Singh was an Indian Lawyer and administrator who served as President of the International Court of Justice from 1985 to 1988.
Key: The International Court of Justice, ICJ is the principal judicial organ of the United Nations(UN). It comprises of 15 judges elected by the General Assembly and Security Council for nine years terms.

14. Who was the first person to get the Bharat Ratna Award?
      a. Dr. S. Radhakrishnan
      b. Dr. Zakir Hussain
      c. C.V Raman
      d. Rabindra Nath Tagore
Ans: a

15. Who was the First Vice -President of Independent India?
      a. Dr. S Radhakrishnan
      b. Dr. Zakir Hussain
      c. Sardar Patel
      d. None
Ans: a

16. Who was the first Prime Minister of Independent India?
      a. Dr. Rajendra Prasad
      b. Pt. Jawahar Lal Nehru
      c. Indira Gandhi
      d. None
Ans: b

17. Who was the first Home Minister of Independent India?
      a. Sardar Patel
      b. M.N. Roy
      c. Dr. Rajendra Prasad
      d. None
Ans: a

18. Who was the first person to get Paramvir Chakra?
      a. Major Somnath Sharma
      b. Jadu Nath Singh
      c. Rama Rane
      d. Karam Singh
Ans: a
Key: PVC is the Highest Indian gallantry award in the military. PVC translate as the "Wheel of the Ultimate Brave". The medal of the PVC was designed by Savitri Khanolkar.

19. Who was the first Indian Scientist to get Nobel Prize?
      a. C.V. Raman
      b. Dr. Hargovind Khurana
      c. Acharya Vinoba Bhave
      d. None
Ans: a
Key: C.V. Raman got Nobel Prize in Physics for his work on the scattering of light and for the discovery of the effect named after him.

20. Who was the first Indian Person to get Nobel Prize?
      a. Rabindranath Tagore
      b. C.V. Raman
      c. Mother Teresa
      d. Amartya Sen
Ans: a
Key: Rabindranath Tagore was awarded Nobel Prize in Literature in 1913. 

21. Who was the first speaker of Lok Sabha?
      a. G.V. Mavlankar
      b. M.A. Ayyangar
      c. Sardar Hukum Singh
      d. M.N. Kaul
Ans: a
Key: The first Lok Sabha was constituted on 17 April 1952 after India's first general election.

22. Who was the first Deputy Speaker of Lok Sabha?
      a. Sardar Hukum Singh
      b. M.A. Ayyangar
      c. M.N. Kaul
      d. Jawahar Lal Nehru
Ans: b
Key: The Lok Sabha is also called the Lower house of India's Bicameral Parliament.

24. Who was the first Chairman of Rajya Sabha?
      a. Dr. S. Radhakrishnan
      b. S.V. Krishnamoorthy
      c. Hamid Ansari
      d. None
Ans: a
Key: The Rajya Sabha is also called the upper house of the Parliament of India.

25. Who was the first Deputy Chairman of Rajya Sabha?
      a. S.V. Krishnamoorthy
      b. Hamid Ansari
      c. M.N. Kaul
      d. None
Ans: a

26. Who was the first President of Indian Republic?
      a. Dr. Rajedra Prasad
      b. Dr. Zakir Hussain
      c. Sardar Patel
      d. None
Ans: a

27. Who was the first Muslim President of Indian Republic?
      a. Dr. Zakir Hussain
      b. Mohammad Hidayatullah
      c. Fakhruddin Ali Ahmad
      d. None
Ans: a

28. Who was the first Deputy Prime Minister of Independent India?
      a. Dr. S Radhakrishnan
      b. Dr. Zakir Hussain
      c. Sardar Patel
      d. Pt. JawaharLal Nehru
Ans: c

29. Name India's first minister to resign from Union Cabinet.
      a. Shyama Prasad Mukherjee
      b. Fakhruddin Ali Ahmad
      c. P.V. Narasimha  Rao
      d. None
Ans: a

30. Name the first Railway and transport Minister of India?
      a. John Mathai
      b. N. Gopalaswami
      c. Baldev Singh
      d. Maulana Abul Kalam Azad
Ans: a

Final Word 
       I hope these questions of First among Indians MCQ with Key-2 will help you in all competitive exam. The probability of these kinds of questions is very high. So practice regularly. Because Practice makes perfect.

Popular