Scientech Easy RRB General Science questions for ALP -3 | Scientech Easy

Wednesday, May 16, 2018

RRB General Science questions for ALP -3

RRB General science questions:-

RRB General science question,rrb alp general science,general science,science,rrb,general science for rrb,general science for competitive exams,general science important question answer 2018 rrb,rrb alp 2018
  1. In plants, which of the following converts light energy into chemical energy?
      A. Chlorophyll
      B. Guard Cells
      C. Stomata
      D. Cuticle
     Ans:- A
   Explanation:-  Chlorophyll is a molecule produced by plants, algae, and cyanobacteria which helps in the conversion of light energy into chemical energy.
Chlorophyll consists of central metal ions bonded to big organic molecules that are composed of hydrogen, carbon or other elements. Chlorophyll absorbs certain light waves but cannot absorb green. chlorophyll is vital for photosynthesis because it helps to channel the energy of sunlight into chemical energy
  2. The urethra is a part of which system in the human body
         A. Autonomous Nervous SysteM
         B. Excretory System.
         C. Central Nervous System
         D. Olfactory System
  Ans: -B
Explanation:- Urethra is a tube that connects the urinary bladder to the external genitalia for elimination from the body and it is also the components of a urinary system. The urinary system is also known as the excretory system of human body. It is the system of production, storage, and elimination of urine. The components of the urinary system are kidneys, Ureters, Urinary Bladder and Urethra.
3. If a patient is suffering from diabetes, a doctor is likely to administer which of the following injections?
        A. Glucose
        B. Insulin
               C. Penicillin
        D. Multi-vitamin
  Ans:- B
Explanation:- Insulin injection is used to control blood sugar in people who have type 1 diabetes.
4. The plant cell wall is mainly composed of
        A. Plastids 
        B. Chlorophyll  
        C. Cellulose 
        D. Stomata
     Ans:- C
   Explanation:- Plant cell wall is mainly composed of cellulose,  starch,  protein, and lipid. Cellulose is an organic compound with the formula (C6H5O10)n,. Cellulose is an important structural component of the cell wall of green plants.
 5. Blood is a type of which tissue?
       A. Epithelial tissue
              B. Connective tissue
       C. Nervous tissue
              D. Muscular tissue
      Ans: -B
   Explanation:- Connective tissue is made up of two elements: cells and a matrix. The types of cells found in connective tissue depend on the type of tissue they support. For example, red and white blood cells are found in blood, which is a fluid connective tissue.
 6. Which cell organelle plays a central role in cellular reproduction?
              A. Plastids
              B. Food Vacuoles
       C. Mitochondria
       D. Nucleus
      Ans:- D.
 Explanation:- The nucleus plays a central role in cellular reproduction. The nucleus is also called the brain of the cell. The nucleus has a double-layered covering called nuclear membrane. The nuclear membrane has pores which allow the transfer of material from inside the nucleus to the cytoplasm.
 7. The pituitary gland is located in
     A. brain
     B. kidney
     C. liver
     D. intestine
  Ans:- A
Explanation:- The pituitary gland is a pea-sized structure located at the base of the brain, just below the hypothalamus and it is attached via nerve fibers. It is part of the endocrine system and produces critical hormones, which are chemical substances that control various bodily functions.
8. Which of the following diseases affects women easily than that of men?
    A. Heart attack
    B. Hepatitis
    C. Joint arthritis
    D. Arthritis
Ans:- A
9.  Which among the following helps in circulation of blood?
    A. Arithrocytus
    B. Blood platelets
    C. Monocytes
    D. Lymphocytes
  Ans:- D
Explanation:- Lymphocytes are the types of white blood cells which have a specific function and work together to fight illness and disease. White blood cells are an important part of your immune system. They help your body fight antigens, which are bacteria, viruses, and other toxins that make you sick. If your doctor says you have a weakened immune system, that means there aren’t enough white blood cells in your bloodstream.
10. Typhoid fever is caused by (SSC,2001)
   A. Virus
   B.  Bacteria
   C. Fungus
   D. Allergy
  Ans:- B
Explanation:-Typhoid fever is an illness associated with fever caused by the Salmonella enteric serotype Typhi bacteria.
Typhoid fever is contracted by drinking or eating the bacteria in contaminated food or water.
11. The virus contains  (SSC,2002)
   A.  Protein and Lipid
   B. Nucleic acid and Protein
   C. Lipid and Carbohydrate
   D. Carbohydrate and nucleic acid
  Ans:- A
Explanation:- Virus particles contain the viral genome packaged in a protein coat called the capsid. For some viruses, the capsid is surrounded by the lipid bilayer that contains viral proteins,  This lipid and protein structure is called the virus envelope.
 12. Hay fever is the sign of  (SSC,2003)
    A. Malnutrition
    B. Allergy
    C. Old age
    D. Over Work
  Ans;- B
Explanation:- Hay fever caused by pollen and other airborne allergens that come from plants or fungi, It is allergic inflammation in the nostril.
 13. Edward Jenner is associated with  (SSC,2003)
    A. Cholera
    B. Typhoid
    C. Small Pox
    D. Paralysis
 Ans:- C
Explanation:- Edward Jenner was an English physician and scientist who was the pioneer of smallpox vaccine the world's first vaccine.
 14. ELISA test is employed to diagnose (SSC,2005)
    A. Polio Virus
    B. AIDS
    C. TB
    D. Cancer
  Ans:- B
Explanation:- An enzyme-linked immunosorbent assay also called ELISA is a test that detects and measures antibodies in your blood. This test can be used to determine certain infectious conditions. Antibodies are proteins that your body produces in response to harmful substances called antigens. An ELISA test may be used to diagnose HIV which causes AIDS, Lyme disease, pernicious anemia, and rotavirus.
15. Seasickness is due to the effect of the motion of the ship on (SSC,2005)
   A. Internal ear
   B. Heart
   C. Stomach
   D. Eyes
Ans:- C

            We hope this article will help you to know about RRB General Science questions for ALP-3 with a superb explanation of each question. You may also check for more RRB General Science Questions.

Popular