Scientech Easy Food & Nutrition MCQ-2 with Explanation: Protiens | Scientech Easy

Wednesday, June 6, 2018

Food & Nutrition MCQ-2 with Explanation: Protiens

Food and nutrition objective question and answer with explanation,nutrition quiz,food and nutrition sciences,food mcq,health and nutrition mcqs,food question and answer,nutrition quiz questions and answers for elementary,food science mcq 2017

Food & Nutrition Objective Questions and Answer

       1. The elements present in the proteins are
           a. Carbon, hydrogen, nitrogen, and oxygen.
           b. Carbon, hydrogen, and oxygen.
           c. Hydrogen, nitrogen, and oxygen.
           d. Carbon and hydrogen
        Ans: a

Explanation: Sulphur, phosphorus, iodine, and iron are also less present in the proteins.

2. Proteins are made up of
    a. Lipids
    b. Amino acids
    c. Fatty acids
    d. Glycogen
Ans: b
Explanation: Proteins are primary foodstuffs and are made up of one or more linear chains of amino acids. Each of which is called polypeptide.

4. How many types of amino acids are commonly found in proteins?
    a. 25
    b. 20
    c. 15
    d. 30
Ans: b
Explanation: Amino acids are the organic molecules that are made up of carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen and sometimes sulfur.

5. The basic structure of amino acids consists of a central carbon atom also known as alpha carbon bonded to
    a. Amino group(NH2), Hydrogen
    b. Amino group, Carboxylic acid(COOH), and a Hydrogen atom
    c. Amino group and Carboxyl group
    d. Carboxyl group and hydrogen
Ans: b

6. Amino acids are joined by 
    a. Hydrogen bond
    b. Peptide bond
    c. Ionic bond
    d. Glycosidic bond
Ans: b
Explanation: A covalent bond called peptide bond forms between the amino group of one amino acid and the carboxyl group of another amino acid.

7. The primary structure of the protein represents
    a. linear sequence of amino acids joined by peptide bond
    b. The 3-dimensional structure of protein
    c. the helical structure of protein
    d. subunit structure of protein
Ans: a

8. Which of the following statements about amino acids is correct?
    a. Amino acids are classified according to the structures and properties of their side chains.
    b. Amino acids in proteins are mainly in the D-configuration.
    c. Amino acids are unchanged at neutral pH
    d. Twenty four amino acids are commonly used in protein synthesis.
Ans: a

9. Which type of bonding is responsible for the secondary structure of proteins?
    a. Disulfide bridge between cysteine residues.
    b. Peptide bonds between amino acids.
    c. Hydrogen bonding between the C=O and N-H groups of peptide bonds.
    d. Salt bridge between charged side chains of amino acids.
Ans: c

10. Which of the following most accurately describes how secondary structure in proteins is stabilized?
      a. Through ionic bonds operating between oppositely charged amino acid side chains.
      b. Through covalent bonds joining different parts of the peptide backbone.
      c. Through hydrogen bonds between different amino acids side chains.
      d. Through hydrogen bonds joining different parts of the peptide backbone.
Ans: d

11. Enzymes are
     a. Proteins
     b. Carbohydrates
     c. Nucleic acids
     d. DNA molecules
Ans: a
Explanation: The term Enzymes are coined by Kuhne.

12. Amino acids are
     a. building blocks of carbohydrates
     b. building blocks of nucleic acids
     c. building blocks of lipids
     d. building blocks of proteins
Ans: d

13. The simplest amino acid is
      a. Proline
      b. methionine
      c. glycine
      d. serine
Ans: c

14. How many amino acids are synthesized by our bodies?
      a. 20
      b. 30
      c. 40
      d. 10
Ans: d

15. Which of the following is caused due to extreme lack of proteins?
      a. Malaria
      b. Typhoid
      c. Kwashiorkor
      d. None of these
Ans: c

16. The protein present in the hair is
      a. Elastin
      b. Myosin
      c. Keratin
      d. Tropocollage
Ans: c

17. Proteins are soluble in
     a. Benzene
     b. Anhydrous acetone
     c. Aqueous alcohol
     d. Anhydrous alcohol
Ans: c

18. The proteins found in the milk of the cow is
      a. Albumin
      b. Vitelline
      c. Livetin
      d. Casein
Ans: d
Explanation: Casein is a protein which forms the part of the food for the young animal.

19. Which one of the following groups of chemical is not a food nutrient?
      a. Carbohydrates
      b. Vitamins
      c. Proteins
      d. Enzymes
Ans: d

20. One gram of protein contains
      a. 4.3 kilocalories of energy
      b. 4.2 kilocalories of energy
      c. 5.2 kilocalories of energy
      d. 5.4 kilocalories of energy
Ans: b

21. Which of the following are mostly first class of proteins?
      a. Animal proteins
      b. plant proteins
      c. both
      d. none 
Ans: a
Explanation: Proteins which contains most of the essential amino acids are termed as first-class proteins, while those which do not are called second class proteins. Animal proteins are the first class proteins and Plant proteins are second class proteins.

22. Proteins occur naturally in how man forms?
      a. 25
      b. 20
      c. 21
      d. 15
Ans: b

23. The enzyme which forms the peptide bond is known as
      a. Carbonic unhydrase
      b. Peptidase
      c. Carbohydrate
      d. Peptidyl transferase
Ans: d

24. The proteins are synthesized at
      a. Centrosomes
      b. Ribosomes
      c. Golgi bodies
      d. Mitochondria
Ans: b
Explanation: Protein is synthesized on the ribosomes as a linear sequence of amino acids which are held together by the peptide bond.

25. Most abundant Protein is found in
      a. Cytoplasm
      b. Liver
      c. Mitochondria
      d. Brain
Ans: a

26. Which proteins are called messenger protein?
      a. Enzymes
      b. Hormones
      c. Storage
      d. Antibodies
Ans: b
Explanation: Hormonal proteins are the messenger proteins which help to transmit the signals to coordinate the biological processes between different cells, tissues, and organs.
Examples are insulin, oxytocin, and somatotropin.

Insulin regulates glucose metabolism by controlling the blood-sugar concentration.
Oxytocin stimulates contractions during childbirth.
Somatotropin is the growth hormone that stimulates protein production in muscle cells.

27. Which of the following proteins increases the rate of chemical reaction in the body?
      a. Enzymes
      b. Antibody
      c. Structural proteins
      d. Transport proteins
Ans: a
Explanation: Enzymes are the proteins which act catalyst in the body and speed up the chemical reactions.

28. Which of the following is a digestive enzyme that works in the stomach to break down the food?
      a. Lactase
      b. Pepsin
      c. Keratin
      d. Collagen
Ans: b

29. which enzymes break down sugar lactose found in milk?
      a. Keratin
      b. Collagen
      c. Lactase
      d. None of these
Ans: c

30. Which protein helps to protect from infection, bacteria, virus, illness, and diseases in the body?
      a. Antibodies
      b. Enzymes
      c. Storage proteins
      d. Transport proteins
Ans: a
Explanation: Antibodies are proteins which defend the body from antigens. They travel through the bloodstream. 
Antibodies are utilized by the immune system to identify and defend bacteria, viruses and other foreign intruders.

31. Which proteins are called transport proteins?
      a. Ovalbumin
      b. Hemoglobin
      c. Keratin
     d. Enzymes
Ans: b
Explanation: Transport proteins are carrier proteins which move molecules from one place to another around the body.
Examples: Hemoglobin
Hemoglobin is responsible for transporting oxygen through the blood via red blood cell and transport the oxygen through the body.

32. Which protein stores the iron in the transport protein?
      a. Ferritin
      b. Keratins
      c. Elastin
      d. None of these
Ans: a
Explanation: Ferritin is a type of protein that combines with iron for storage in the liver.

33. Which protein is found in egg whites?
      a. Collagens
      b. Casein
      c. Ovalbumin
      d. Oxytocin
Ans: c

34. Proteins are  synthesized in the body through a process called
      a. Translation
      b. Transcription
      c. both
      d. None of these
Ans: a

35. Translation occurs in the
      a. Cytoplasm
      b. Mitochondria
      c. Ribosomes
      d. nucleus
Ans: a

Some important points to remember about proteins:

1.  Protein is one of the basic building blocks of the Human body. protein is vital for the maintenance of body tissue, including development and repair.
2. Hair, skin, eyes, muscles, and organs are all made up of protein. 
3. Proteins are made up of smaller units called amino acids. 
4. When a number of amino acids are linked together by peptide bonds. a polypeptide chain is formed. 
5. Proteins have large number function in human body. some examples of protein functions are Antibodies, Enzymes, Messenger, Transport, storage etc.
6. Source of proteins are milk, eggs, fish, meat, pulses, soybeans, and legumes.
7. Deficiency of protein causes Kwashiorkor and Marasmus.
8. The recommended daily allowance for protein in a woman is 46 grams per day and for men is 56 grams per day.
9. Protein requirement for children:
     Age 1 to 3 years: 13 grams per day
     Age 4 to 8 years: 19 grams per day
     Age 9 or older: 36 grams per day.

Health tips: 
If you drink two glasses of water every morning after getting up, you will always be healthy. you will not get too many diseases near you.

Final words:
I hope this article will help you to understand about Food & Nutrition MCQ-2 with the explanation based on Proteins. All questions are very important for practice. Many questions are asked in competitive exams like SSC, CDS, IES, NEET, NDA etc. 

                                      Click for Super Food & Nutrition MCQ-1: Carbohydrates




Popular