Scientech Easy Superb Food & Nutrition MCQ-1 with Explanation: Carbohydrates | Scientech Easy

Monday, June 4, 2018

Superb Food & Nutrition MCQ-1 with Explanation: Carbohydrates

30 Food and nutrition objective question and answer with explanation,nutrition quiz,food and nutrition sciences,food mcq,health and nutrition mcqs,food question and answer,nutrition quiz questions and answers for elementary,food science mcq 2017

 
   30 Food and Nutrition objective questions and answer:

1. The mode of obtaining food for growth, energy, repair, and maintenance is called 
    a. Carbohydrate
    b. Nutrition
    c. Calorie
    d. Fatty acid
Ans: b

Explanation: Nutrition is the mode of obtaining food. There are two types of nutrition. First is Autotrophic Nutrition and second is Heterotropic Nutrition.

2. All of the following are the components of foods except_____.
    a. Carbohydrates
    b. Proteins
    c. Vitamins
    d. Fiber
Ans: d
Explanation: Carbohydrates, Proteins, Fats, Minerals, Vitamins, water, and Roughage are seven essential components of a diet.

4. Which of the following are called macronutrients?
    a. Carbohydrates, Proteins, and Vitamins
    b. Minerals, Proteins, and Vitamins
    c. Carbohydrates, Proteins, and Fats
    d. Proteins, Fats, and Minerals.
Ans: c
Explanation: Carbohydrates, Proteins, and Fats are the major nutrients called macronutrients or proximate principles of food.

5. Which of the following are the micronutrients?
    a. Vitamins and Minerals
    b. Proteins and Vitamins
    c. Carbohydrates and Fats
    d. Proteins and Minerals
Ans: a
Explanation: Vitamins and Minerals are called micronutrients or protective principles of food.

6. Which components of food are called body builder?
    a. Carbohydrates
    b. Proteins
    c. Vitamins
    d. Minerals
Ans: b
Explanation: Protein is the most essential for body growth and repair of tissues.

7. Which of the following nutrients is the energy producer?
    a. Carbohydrates and Proteins
    b. Proteins and Fats
    c. Carbohydrates and Fats
    d. Proteins and Vitamins
Ans: c

8. Which of the following is called Metabolic regulators?
    a. Vitamins and Minerals
    b. Vitamins and Water
    c. Minerals and Roughage
    d. Carbohydrates and Vitamins
Ans: a
Explanation: Vitamins and Minerals are in the form of small molecules and many of them need no digestion.

9. Which of the following are the primary products of photosynthesis?
    a. Proteins
    b. Carbohydrates
    c. Minerals
    d. Water
Ans: b

10. The elements present in the carbohydrates are
      a. Carbon, Hydrogen, and Oxygen
      b. Carbon, Hydrogen, and Nitrogen
      c. Hydrogen, Oxygen, and Sulpher
      d. Carbon, Oxygen, and Nitrogen
Ans: a
Explanation: The general formula of Carbohydrate is Cx(H2O)y

11. How much energy will you get from one gram of glucose?
     a. 3.8 kilocalories
     b. 4.2 kilocalories
     c. 4.8 kilocalories
     d. 5.2 kilocalories
Ans: b
Explanation: Glucose is the type of sugar that the body uses for energy. It breaks down the carbohydrates into the simplest form.
Glucose is the simple sugar found in carbohydrates.

12. How much percentage of calories are contributed by carbohydrates in the most of our diets?
     a. 45
     b. 48
     c. 50
     d. 40
Ans: a

13. What is the formula for glucose?
      a. C6H12O6
      b. C6H6O12
      c. C6H6O6
      d. C12H6O11
Ans: a

14. Which of the following is the sweetest among naturally occurring sugar?
      a. Glucose
      b. Lactose
      c. Starch
      d. Fructose
Ans: d

15. Which of the following carbohydrates give the instant source of energy?
      a. Glucose
      b. Fructose
      c. Cellulose
      d. Starch
Ans: a

16. Which of the following is found more in the human milk in compersion to milk of cow, buffalo, and goat?
      a. Lactose
      b. Fructose
      c. Starch
      d. Cellulose
Ans: a

17. Which of the following are the examples of Monosaccharides?
      a. Glucose, galactose, and fructose
      b. Galactose, maltose
      c. Cellulose, starch, and glycogen
      d. Glucose and cellulose
Ans: a
Explanation: The building blocks of all carbohydrates are sugars and on the basis of sugar molecules, carbohydrates are divided into three categories:
Monosaccharides, Oligosaccharides, and Polysaccharides.

18. Monosaccharides are formed by how many sugar molecules?
      a. Two sugar molecules
      b. One sugar molecule
      c. Three sugar molecules
      d. Five sugar molecules
Ans: b

19. Oligosaccharides are formed by how many sugar molecules?
      a. 2 to 5 monosugars
      b. 3 to 6 monosugars
      c. 2 to 10 monosugars
      d. 5 to 10 monosugars
Ans: c
Explanation: Oligosaccharides are formed by two to ten monosugars interlinked by glycosidic bonds.

20. Which of the following are the examples of Oligosaccharides/Disaccharides?
       a. Maltose, sucrose, lactose
       b. Lactose, sucrose
       c. Maltose, sucrose, cellulose
       d. None
Ans: a

21. Which of the following are the examples of Polysaccharides?
      a. Cellulose, glucose, sucrose
      b. Cellulose, starch, glycogen
      c. Glycogen, starch
      d. Cellulose, starch, glycogen, heprin
Ans: d
Explanation: Chitn, hyaluronic acid are also examples of Polysaccharides.

22. Which of the following are structural polysaccharides?
      a. Cellulose and chitin
      b. Cellulose and strach
      c. Heprin and starch
      d. None
Ans: a

23. The human body uses carbohydrates in the form of____.
      a. Glucose
      b. Glycogen
      c. Starch
      d. enzymes
Ans: a
Explanation: Once the carbohydrates are absorbed from food then they are carried to the liver for processing. In liver, they are converted into glucose. some glucose get sent to the bloodstream and rest is stored for later energy use.

24. In which form body stores glucose?
      a. Cellulose
      b. Starch
      c. Glycogen and cellulose
      d. Glycogen
Ans: d

25. Which organ of human body stores glucose in the form of glycogen?
      a. Lungs
      b. Liver and muscles
      c. Stomach and muscles
      d. Small intestine
Ans: b
Explanation: The liver can only store about 100 gram of glucose in the form of glycogen.
Muscles can store approximately 500 grams of glycogen.


26. The brain and RBC needs energy source in the form of 
      a. Proteins
      b. Glucose
      c. Fats
      d. Enzymes
Ans: b
Explanation: Blood glucose levels are tightly regulated because glucose is the primary energy source for the central nervous system. Blood glucose also is important for sustaining brain functionality.

27. If a person has not consumed food for a period of time then blood glucose levels start to get low then which organ of body release glucose into the bloodstream to maintain healthy levels?
      a. Liver
      b. Heart
      c. Heart and Liver
      d. Muscles
Ans: a

28. Condensation of glucose molecules (C6H12O6) results in
      a. strach
      b. cellulose
      c. glycogen
      d. glucagon
Ans: d

29. Starch(C6H10O5)n is broken down to form glucose(C6H12O6) units when hydrolysed by
      a. alkaline base
      b. acidic base
      c. neutral base
      d. salty base
Ans: b

30. Lactose(C12H22O11) can be hydrolyzed in glucose(C6H12O6) and galactose(C6H12O6) in the presence of the enzyme
      a. lactase
      b. maltase
      c. sucrose
      d. lipases
Ans: a

Important points:
1. The main function of carbohydrates is to provide energy, but they also play an important role in the structure and function of cells, tissues, and organs.

2. Source of Carbohydrates are wheat, rice, maize, potato, sweet potato, sugar, honey, banana, mango, papaya etc.

3. Potatoes contain a lot of carbohydrates. 

Final words:
   I hope this article will help you to know about the questions of Food and Nutrition MCQ which is asked in SSC, IES, JSSC, BSSC, NDA, CDA and other competitive examinations. I think two questions always ask for any exam. So practice it. 

More you practice, more will you solve questions fastly asked in exams. and all these MCQ questions are very very important for all competitive exams. 


Popular