30+ Top Cell Biology MCQ Questions with Answers

Last Updated on December 18, 2020 by Scientech Easy

Here, we have the best collection of 30+ top cell biology MCQ questions with answers. These multiple-choice questions have been asked in the various competitive exams such as SSC CGL, RRB, Group D, NDA, BSNL, IES, and many more.

You must prepare these MCQ questions to crack competitive exams because these questions are always asked in competitive examinations. The basic theory of cell is given below.

A cell is a basic unit of life that was discovered by Robert Hooke in 1665. All living organisms are made up of one or more cells and all cells come from the pre-existing cells. Both statements constitute the Cell Theory.

First of all Cell Theory was founded by two German biologists M. Schleiden in 1838. In 1839, T. Schwann said that “All the plants and animals are made up of call and cell is the basic unit of life”.

The study of structure and composition of cells is called Cytology. If organisms are made up of a single cell, they are known as unicellular organisms. For example, Amoeba, bacteria, Chlamydomonas, etc.

If organisms are made up of multiple cells, they are known as multicellular organisms. The multicellular organisms may be made up of a few cells to several million cells. For example, Human beings, trees, whales, etc.

Cell Biology MCQ Questions with Answers


1. The study of the cell, its types, structure, functions, and its organelles are known as

a. Biology
b. Cell Biology
c. Microbiology
d. Biotechnology

Ans: b

2. Who discovered the cell in 1965?

a. Robert Hooke
b. Schwann
c. Tatum
d. De Bary

Ans: a

3. The cell theory is not applied for

a. Algae
b. Virus
c. Bacteria
d. Fungi

Ans: b

Explanation: Cell theory does not apply to the virus.

4. Which of the following was given by cell theory?

a. Watson and Crick
b. Robert Hooke
c. Schwann and Schleiden
d. Darwin and Wallace

Ans: c

Explanation: Cell theory was given by two german biologists M. Schleiden and T. Schwann that said that “cell is the basic unit of life. All the plants and animals are made up of cell”.


5. The study of the structure and composition of cells is called

a. Cytology
b. Anthology
c. Ecology
d. Phenology

Ans: a

6. Who discovered Nucleus in 1831?

a. Robert Hooke
b. Robert Brown
c. Rudolf Virchow
d. T. Schwann

Ans: b

7. The elements that present in Protoplasm

a. Carbon, Hydrogen
b. Carbon, Hydrogen, Nitrogen, and Oxygen
c. Carbon, Nitrogen, and Oxygen
d. Helium, Carbon, Oxygen

Ans: b

8. Which of the following cell organelles is absent in animal cells but present in a plant cell?

a. Cell wall
b.Cytoplasm
c. Vacuoles
d. Mitochondria

Ans: a

9. Cell wall is mainly composed of

a. Lipid
b. Starch
c. Cellulose
d. Protein

Ans: c

10. Which of the following cell organelles is called digestive bags?

a. Nucleus
b. Lysosomes
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: b

11. Which of the following cell organelles does not contain DNA?

a. Lysosomes
b. Nucleus
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: a

12. Which of the following cell organelles is called the power house of the cells?

a. Nucleus
b. Lysosomes
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: d

Explanation: Mitochondria contain enzymes for cellular respiration in which energy is released. Therefore, it is also known as power house of cells.


13. Mitochondria was discovered by which of the following?

a. G.E. Palade
b. Altman
c. Schultze
d. Robert Brown

Ans: b

14. Which of the following cell organelles contains RNA?

a. Mitochondria
b. Plastids
c. Lysosomes
d. Ribosomes

Ans: d

15. What is the site of ribosome in a living cell?

a. Endoplasmic reticulum
b. Golgi bodies
c. Plasma membrane
d. Nucleolus

Ans: d

16. Which of the following is considered as a cell within a cell?

a. Chloroplast
b. Ribosome
c. Mitochondria
d. Golgi complex

Ans: d

17. Which of the following cell organelles is present in animal cells but not present in plant cells?

a. Nucleus
b. Centrosome
c. Golgi complex
d. Plastids

Ans: b

18. Which of the following cell organelles is present in plant cells but absent in animal cells?

a. Nucleus
b. Vacuole
c. Chloroplast and Plastids
d. Cytoplast

Ans: c

19. Which of the following statements is true about chromosomes?

a. Chromosomes are present within the nucleus.
b. It contains genes and helps in inheritance or transfer of characters from the parents to the next generation.
c. It is made up of DNA in the form of Chromatin material and protein.
d. All of the above

Ans: d

20. Which of the following is a single membrane-bound cell organelle?

a. Vacuole
b. Golgi Apparatus
c. Endoplasmic Reticulum
d. All of these

Ans: d

21. Which of the following cell organelles is absent in plant cells but present in animal cells?

a. Nucleus
b. Centrosome
c. Golgi bodies
d. Plastids

Ans: b

22. Which of the following is not a double membrane-bound cell organelle?

a. Chloroplast
b. Mitochondria
c. Endoplasmic Reticulum
d. All of the above

Ans: c Endoplasmic Reticulum

23. Which of the following statements is true about the Golgi bodies?

a. It is a sac-like organelle.
b. It is located near the nucleus.
c. It helps in carrying the particles throughout the cell.
d. All of the above

Ans: d All of the above.

24. Which of the following statements is true about the Nucleus cell organelles?

a. Nucleus is not present in prokaryotes.
b. The chief components of the nucleus are Chromatin and Nucleolus.
c. It contains DNA and other genetic materials.
d. All of the above

Ans: d

25. Which of the following cell organelles are sites of protein synthesis?

a. Ribosomes
b. Lysosomes
c. Mitochondria
d. Golgi complex

Ans: a

26. Which of the following organ cell is present in the plant by which they are able to make their own food through photosynthesis?

a. Centrioles
b. Chloroplast
c. Centrosome
d. None of these

Ans: b

27. What is the functional unit of the chromosome?

a. RNA
b. DNA
c. Gene
d. None of these

Ans: c

28. Which of the following is true about Mitochondria?

a. Mitochondria contains DNA.
b. It is rod-shaped.
c. Mitochondria helps to convert energy from food molecules into usable energy and stored as adenosine triphosphate molecules.
d. All of these

Ans: d

29. The total number of chromosomes in a normal human being is

a. 23
b. 53
c. 46
d. 26

Ans: c

Explanation: In a normal human being, there are 23 pairs of chromosomes and a total of 46 chromosomes.

27. Pigments containing bodies that are bounded by the membrane are called

a. Chlorophyll
b. Plastids
c. Chloroplast
d. Hemoglobin

Ans: b

Explanation: Most Plastids contain pigments. On the basis of the presence of pigments, Plastids are divided into three types: Leucoplasts, Chromoplasts, and Chloroplasts.

28. Food substances are digested with the help of enzymes that are present in

a. Mitochondria
b. Golgi complex
c. Lysosomes
d. Ribosome

Ans: c

29. A chromosome consists of DNA and

a. Gene
b. Lipids
c. Proteins
d. Carbohydrates

Ans: c

30. Golgi apparatus or simply Golgi complex is involved in the formation of

a. Chromatin
b. Lysosome and Peroxisomes
c. DNA
d. Ribosomes

Ans: b

31. The Golgi complex is responsible for transporting, modifying, and packaging

a. DNA
b. RNA
c. Proteins and Lipids
d. None of them

Ans: c

32. The number of specialized cells in the human body is approximately

a. 300 types
b. 250 types
c. 200 types
d. 210 types

Ans: c

Hope that these top 30+ Cell biology MCQ questions with answers and explanations will help you to crack the competitive exams. I hope that you like the collection of cell MCQ in biology.
Thanks for reading!!!