Top 45 Computer Network MCQ with Answers

Here, we have listed the top 45+ computer network MCQ with answers and the best possible explanation.

These computer network MCQ (multiple choice questions) with answers can be asked in any competitive examination such as IBPS, Clerk, Railway, SSC, NDA, etc.

If you prepare the answers of these questions, definitely, you can easily answer of questions asked in the competitive examination. So, take a look.

Computer Networking MCQ with Answers


1. The combination of two or more interconnected networks is called

a) Internetwork
b) LAN
c) MAN
d) WAN

Ans: a

Explanation: Internetwork or network is formed when we connect a LAN and a WAN or two LANs to each other.

2. ISP stands for

a) International Service Provider
b) International System Provider
c) Internet Service Provider
d) Internetwork System Provider

Ans: c

3. National Internet Service Provider (ISP) networks are connected to one another by private switching network is called

a) Peering Points
b) Network Access Points
c) National ISP
d) None of these

Ans: b

4. The network that provides high-speed connectivity or transmission speed is

a) MAN
b) LAN
c) WAN
d) Internetwork

Ans: b

Explanation: Transmission speed: LAN > MAN > WAN.

5. Which of the following network is a small, single-site network?

a) MAN
b) LAN
c) WAN
d) DSL

Ans: b

Key points:

  • LAN covers small site areas such as a single building or campus of up to a few km range.
  • MAN covers city or group of corporate offices.
  • WAN covers a large area such as city, state, country, or world.

6. Common LAN topologies are

a) Bus and Ring
b) Mesh and Ring
c) Star
d) both a and c

Ans: d

7. A protocol is

a) a set of rules on how communication components and DTE’S are to communicate.
b) logical communication channels used for transmission of data.
c) physical communication channels used for transmission of data.
d) None of these.

Ans: a

Key point: A protocol is a set of rules that govern data communications.

8. The method of communication in which transmission of data takes place in both directions but in one direction at a time is

a) Simplex
b) Four-wire circuit
c) Half-duplex
d) Full duplex

Ans: c

9. The method of communication in which transmission of data takes place in both directions at the same time is

a) Simplex
b) Four-wire circuit
c) Half-duplex
d) Full duplex

Ans: d

10. The telephone network is a good example of

a) Half-duplex
b) Simplex
c) Full duplex
d) a and c

Ans: c

Key point: When two people are communicating by telephone line, both can talk and listen at the same time.

11. Keyboard and Monitor is a good example of

a) Simplex
b) Half duplex
c) Full duplex
d) a and b

Ans: a

Key point: Simplex is a unidirectional communication.

12. Which mode of communication can be used when there is no need for communication in both directions at the same time.

a) Simplex
b) Half duplex
c) Full duplex
d) b and c

Ans: b

13. In a broad sense, a railway track is an example of

a) Simplex
b) Half duplex
c) Full duplex
d) None of these

Ans: b

14. A set of devices connected by communication links is called

a) Network
b) Protocol
c) Topology
d) Multilinks

Ans: a

15. Nodes are another name of

a) Links
b) Devices
c) Medium
d) Modes

Ans: b

Key point: A node can be a computer, printer, or any other device that sends and/or receives data generated by other nodes on the network.

16. A connection that provides a dedicated link between two devices is called

a) Point-to-Point
b) Multipoint
c) Topology
d) Protocol

Ans: a

17. A connection in which more than two specific devices share a single link is called

a) Standard
b) Multipoint
c) Channel
d) Peering points

Ans: b

18. The geometric arrangement of devices on the network is called

a) Topology
b) Protocols
c) Network
d) Medium

Ans: a

19. A topology in which every node has a dedicated point to point link to all nodes (devices) within the network is called

a) Mesh
b) Star
c) Bus
d) Ring

Ans: a

20. A topology that consists of a number of devices connected by point to point links to a central hub is called

a) Mesh
b) Bus
c) Star
d) Ring

Ans: c

Key point: In star topology, devices are not directly connected to one another.

21. A topology that consists of multiple devices connected by connectors or the main cable is called

a) Mesh
b) Ring
c) Star
d) Bus

Ans: d

22. A topology in which each device has a dedicated point-to-point connection with only the two devices on either side of it is called

a) Mesh
b) Ring
c) Star
d) Bus

Ans: b

23. Which of the following topology is multipoint?

a) Bus
b) Star
c) Ring
d) Mesh

Ans: a

24. The topology that covers security, robust, and eliminating the traffic factor or control is known as

a) Mesh
b) Ring
c) Bus
d) Star

Ans: d

25. Which of the following topology uses a central hub?

a) Star
b) Bus
c) Mesh
d) Ring

Ans: a

26. A communication pathway that sends data from one point to another is called

a) Node
b) Link
c) Medium
d) Topology

Ans: b

27. The star topology is less expensive than

a) Ring
b) Mesh
c) Bus
d) Hybrid

Ans: b

28. Difficult reconnection and troubleshooting (fault isolation) are disadvantages of

a) Star topology
b) Mesh topology
c) Bus topology
d) Ring topology

Ans: c

29. The connection of two or more topologies are called

a) Star
b) Mesh
c) Bus
d) Hybrid

Ans: d

30. In which topology a repeater is used?

a) Star
b) Bus
c) Ring
d) Mesh

Ans: c

31. OSI Reference model stands for

a) Online Systems Interconnection
b) Open Systems Internet
c) Open Systems Interconnection
d) Online Systems Interconnection
Ans: c

32. The OSI model is composed of how many layers?

a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Ans: c

33. Which layer is not present in the OSI reference model?

a) Physical Layer
b) Application Layer
c) Transport layer
d) Internet layer

Ans: d

34. A set of internetworking protocol that allows communication across multiple diverse networks is known as

a) TCP
b) IP
c) ISP
d) TCP/IP

Ans: d

35. TCP/IP stands for

a) Transmission Control Protocol/ Internet Protocol
b) Transmission Channel Protocol/Internet Protocol
c) Transport Control Protocol/Internet Protocol
d) Transmission Connection Protocol/Internet Protocol

Ans: a

36. TCP/IP is composed of how many layers?

a) 5
b) 4
c) 6
d) 7

Ans: b

37. Which is the lowest layer of the OSI model?

a) Data Link
b) Application
c) Network
d) Physical

Ans: d

38. Which of the following is the top layer of OSI model?

a) Presentation
b) Session
c) Application
d) Transport

Ans: c

39. Which layer of OSI model transmits raw bits over a communication channel?

a) Data Link
b) Physical
c) Network
d) Session

Ans: b

40. Which layer of OSI model divides the stream of bits received from the network layer into data frames?

a) Physical
b) Transport
c) Data Link
d) Session

Ans: c

Key point: Data link layer is responsible for moving frames from one node to the next.

41. Which layer of OSI model defines the type of transmission medium between two devices?

a) Data Link
b) Physical
c) Session
d) Presentation

Ans: b

Key points: Physical layer defines the direction of transmission between two devices: simplex, half-duplex, and full-duplex. It is also concerned with connection of devices to media.

42. Which layer of OSI model is responsible for detection and correction of transmission errors using error correction method?

a) Transport
b) Data Link
c) Presentation
d) Application

Ans: b

43. Which layer of OSI model is responsible for the delivery of individual packets from the source host to the destination host?

a) Network
b) Physical
c) Data Link
d) Application

Ans: a

44. Which layer of OSI model provides hop-to-hop (node-to-node) delivery?

a) Physical
b) Data Link
c) Network
d) None of these

Ans: a

Hope that these top 45+ computer network MCQ with answers would help in various competitive examinations. MCQs related to computer networking will be updated regularly by our team.
All the best!!!