Top 62 Computer Memory MCQ Questions

Here, we have listed the most important computer memory organization MCQ questions answers with the best possible necessary explanation.

These computer memory multiple-choice questions can be asked in various competitive examinations like RRB, SSC CGL, IBPS, CDS, and many more.

If you prepare answers to these questions, you can definitely answer the question asked in any competitive examination. So, let’s practice them.

MCQs based on Computer Memory Organisation


1. Which of the following is the smallest entity of memory?

(a) Block
(b) Cell
(c) Instance
(d) Set

Answer: (b), computer memory is divided into a large number of small parts called cells. Each cell (location) has a unique address, which varies from 0 to memory size – 1.


2. The primary memory (also called main memory) of a personal computer consists of

(a) RAM only
(b) ROM only
(c) both RAM and ROM
(d) Cache memory

Answer: (c)


3. The Boot sector files of the system are stored in which computer memory?

(a) RAM
(b) ROM
(c) Cache
(d) Register

Answer: (b), ROM stores the program instructions required to initially boot the computer. It only allows reading.


4. Which of the following statements are not correct about the main memory of a computer?

(a) In main memory, data gets lost when power is switched off.
(b) Main memory is faster than secondary memory but slower than registers.
(c) They are made up of semiconductors.
(d) All are correct

Answer: (d)


5. What is the full form of RAM?

(a) Read Access Memory
(b) Random Access Memory
(c) Readable Access Memory
(d) Random Accumulator Memory

Answer: (b)


6. What is the full form of ROM?

(a) Read-Only Memory
(b) Random Only Memory
(c) Register Only Memory
(d) Readable Only Memory

Answer: (a)


7. RAM is _ _ _ _ _ _ and _ _ _ _ _.

(a) volatile, temporary
(b) non-volatile, temporary
(c) volatile, permanent
(d) non-volatile, permanent

Answer: (a), RAM is volatile which means its data are lost when the device is powered off.


8. Which of the following memory is non-volatile?

(a) RAM
(b) ROM
(c) Cache
(d) ROM and Cache

Answer: (b), ROM chip is non-volatile, meaning its data is retained even when the device is powered off.


9. Which of the following is the lowest in the computer memory hierarchy?

(a) Cache
(b) RAM
(c) Secondary memory
(d) CPU registers

Answer: (c)


10. Which of the following has the fastest speed in the computer memory hierarchy?

(a) Cache
(b) Register in CPU
(c) Main memory
(d) Disk cache

Answer: (b)


11. Which memory acts as a buffer between CPU and main memory?

(a) RAM
(b) ROM
(c) Cache
(d) Storage

Answer: (c), Cache memory is a small, very high-speed semiconductor memory, which helps to speed up CPU. It is placed as a buffer between the CPU and RAM.


12. Which of the following statements are not correct about cache memory?

(a) Cache memory is used to store data temporarily.
(b) It holds that data and program which has to be executed within a short period of time.
(c) It consumes less access time as compared to the RAM.
(d) All are correct.

Answer: (d)


13. Which process is used to map logical addresses of variable length onto physical memory?

(a) Paging
(b) Overlays
(c) Segmentation
(d) Paging with segmentation

Answer: (c), Segmentation is a process or method in which memory is divided into groups of variable length called segments.


14. Which of the following is used to transfer data between the processor (CPU) and memory?

(a) Cache
(b) TLB
(c) Buffer
(d) Registers

Answer: (d), a processor (CPU) contains several registers to temporarily store data during the program’s execution.


15. Which computer memory chip allows simultaneous both read and write operations?

(a) ROM
(b) RAM
(c) PROM
(d) EEPROM

Answer: (b), RAM is a volatile chip memory that performs both read and write operations. That’s why, it is also called read-write memory (called RWM).


16. In which type of memory, once the program or data is written, it cannot be changed?

(a) EPROM
(b) PROM
(c) EEPROM
(d) None of these

Answer: (b), In Programmable Read-Only Memory (PROM), If there is an error in writing instructions or data, the error cannot be erased. PROM chip becomes unusable.


17. In which type of ROM, data can be erased by ultraviolet light and then reprogrammed by the user or manufacturer?

(a) PROM
(b) EPROM
(c) EEPROM
(d) Both a and b

Answer: (b), Erasable Programmable Read-Only Memory (EPROM).


18. Which type of ROM is used for erasing purposes only?

(a) PROM
(b) EPROM
(c) EEPROM
(d) Both b and c

Answer: (c), EEPROM stands for Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory.


19. How many types of RAM are available?

(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 5

Answer: (c), there are two types of Random Access Memory or RAM. They are SRAM (Static RAM) and DRAM (Dynamic RAM).


20. What is the size of the computer accumulator register?

(a) 4 bit
(b) 4KB
(c) 4 bytes
(d) 8 bytes

Answer: (c)