Top 50 Computer Architecture MCQ Questions for Exams

Here, we have listed the most important computer organization and architecture MCQ questions with answers and explanations.

This computer architecture MCQ questions can be asked in various competitive examinations such as RRB, SSC CGL, IBPS (Clerk & PO), Group-D, etc.

We have also covered those questions based on computer organization and architecture that have been asked in different competitive exams and can be chanced to ask again in the various exams.

You will get multiple-choice questions based on computer architecture from basic to advanced that will enhance your knowledge to crack any competitive exams. So, let’s start practice.

Computer Organization and Architecture MCQs


1. The first computer architecture was designed (or developed) in

a) 1970
b) 1971
c) 1968
d) 1972

Answer: (a), The first computer architecture was designed in 1970. Computer architecture is the organization and interconnection of various components of the computer system.


2. The main components (or basic units) of a computer system are

a) Input/Output unit
b) Central Process Unit (CPU)
c) Memory unit (Storage unit)
d) All of the above

Answer: (d)


3. The major basic functions performed by a computer are

a) Data and Instructions are accepted as input.
b) Data and Instructions are stored (called data storage).
c) Processing of data as per the instructions (called data processing)
d) Control of all operations inside the computer and produced the result in the form of output.
e) All of the above

Answer: (e)


4. The main functions of the input unit of a computer are

a) It reads (or accepts) the list of instructions and data from the outside.
b) It converts these instructions and data in computer acceptable format.
c) It supplies (or feeds) the converted instructions and data to CPU or memory (i.e. computer system) for further processing.
d) All of the above

Answer: (d)


5. The device used to fetch (or bring) instructions and data into a computer system is called

a) ALU
b) Control unit
c) Input device
d) Output device

Answer: (c), Input devices are those devices with the help of which we enter data into the computer. They make a connection between user and computer. Input devices translate (or change) human-readable information into a form understandable by the computer.

6. Processing involves

a) inputting data into a computer system
b) transforming input into output
c) displaying output in a useful manner
d) providing a relevant answer

Answer: (b)

7. The basic function performed by the output unit is

a) to convert the coded results produced by a computer to a human acceptable (readable) form.
b) to supply the converted results to the outside world.
c) to store results into memory
d) Both a and b

Answer: (d)


8. Conversion of computer-generated results into human-readable format is the function of

a) CPU
b) RAM
c) Output interface
d) Input interface

Answer: (c)


9. Data processing cycle consists of

a) input cycle and output cycle
b) input cycle, output cycle, and processing cycle
c) output cycle and processing cycle
d) data transforming and refining cycle

Answer: (b)


10. The computer system is controlled by which component?

a) CPU
b) RAM
c) ROM
d) CPU and RAM

Answer: (a)


11. Which of the following units of measurement are used with the computer system?

a) Bytes
b) Kilobyte
c) Megabyte
d) Gigabyte
e) All of these

Answer: (e)


12. The central processing unit and memory are located on the

a) expansion board
b) motherboard
c) storage device
d) None of these

Answer: (b)


13. Motherboard is also known as

a) electronic board
b) Printed circuit board(PCB)
c) Combined device board
d) CPU board

Answer: (b)


14. Which of the following is the main circuit board of computer system unit?

a) Registers
b) CPU
c) Motherboard
d) RAM

Answer: (c)


15. The hardware in which data is stored permanently for a computer system is

a) Registers
b) Bus
c) Secondary memory
d) Main memory

Answer: (c)


16. Which of the following is the brain of any computer system?

a) ALU
b) CPU
c) RAM
d) Control unit

Answer: (b)


17. Which functional component of the computer system is responsible for the computing?

a) RAM
b) CPU
c) Input
d) Both a and b

Answer: (b), In a computer system, all major calculations (arithmetic and logical operations) and comparisons are made inside the CPU. The central processing unit is responsible for activating and controlling the operations of other units of a computer system. It controls all internal and external devices.


18. The three main parts of central processing unit (CPU processor) is

a) ALU, Control Unit, and Registers
b) ALU, Control Unit, and RAM
c) Cache, ALU, and RAM
d) Control Unit, RAM, and Cache

Answer: (a), the Control Unit, Arithmetic and Logic Unit (ALU), and Registers of a computer system are jointly known as the Central Processing Unit (CPU).


19. The main function of the central processing unit is to

a) carry out program instructions
b) process data and information
c) control all external and internal devices
d) perform arithmetic and logical operations
e) All of the above

Answer: (e)


20. The CPU chip used in the computer system is made up of

a) Gold
b) Copper
c) Silicon
d) Silver

Answer: (c), Silicon is a semiconductor from which a computer chip is made.