Top 40 Input and Output Devices MCQ Questions

Here, we have listed the most important input and output devices MCQ questions with answers.

These I/O devices MCQ questions can be asked in any competitive exams like SSC, IBPS (PO and Clerk), RRB, etc.

So, you must prepare answers to these multiple-choice questions to crack the exams.

I/O devises Multiple Choice Questions


1. A device that allows users to feed data into a computer for analysis and storage and to give commands to the computer is called

a) Output device
b) Input device
c) Memory
d) Both a and b

Answer: (b)


2. User communicates with a computer with the help of which devices?

a) Input device
b) Output device
c) Software device
d) Both a and b

Answer: (d), Input-output device feeds data into and accepts data from a computer.


3. Which device allows you to enter data and instructions into a computer?

a) Input device
b) Output device
c) ALU
d) CPU

Answer: (a)


4. Which device converts human-understandable data and programs into a form that computers can understand and process?

a) Output
b) Monitor
c) Input
d) All of the above

Answer: (c)


5. A device that communicates the results of data processed by the computer and converts the digital information into a form that humans can easily read and understood is called

a) Input
b) Monitor
c) Output
d) Keyboard

Answer: (c)


6. Which of the following groups are only input devices?

a) Mouse, keyboard, monitor, Joystick
b) Mouse, keyboard, printer, Light pen
c) Mouse, keyboard, Scanner, Joystick, Light pen
d) Mouse, keyboard, Trackball, Touch Screen, Microphone
e) Both c and d

Answer: (e)


7. Which of the following is not a pointing device?

a) Mouse
b) Joystick
c) Light pen
d) Digitizer

Answer: (d), Digitizer is an input device that converts analog information into a digital form.


8. Which input device is used for input text, numbers, and commands to the computer?

a) Mouse
b) Keyboard
c) Scanner
d) All of the above

Answer: (b)


9. Which input device is/are used to move the cursor position on a monitor screen?

a) Mouse
b) Joystick
c) Light pen
d) Both a and b

Answer: (d)


10. The number of function keys in a keyboard is

(a) 14
(b) 12
(c) 13
(d) 15

Answer: (c)


11. Ctrl, Shift, and Alt are known as _ _ _ _ _ _ _keys.

(a) function
(b) modifier
(c) alphanumeric
(d) adjustment

Answer: (b)


12. Which key of keyboard is used to make characters either upper or lower case?

(a) ESC
(b) Return
(c) Shift
(d) Both a and c

Answer: (c)


13. The use of tab key in the keyboard is

(a) to move a cursor across the screen
(b) to indent a paragraph
(c) to move the cursor down the screen
(d) Both a and c

Answer: (d)


14. Mouse is

(a) pointing and drop device
(b) cursor-control device
(c) monitoring device
(d) Both a and b

Answer: (d)


15. The first computer mouse was developed by

(a) Douglas Engelbart
(b) William English
(c) Daniel Cougher
(d) Robert Zawaski

Answer: (a)


16. Optical mouse was built by

(a) IBM, 1920
(b) Intel, 1930
(c) Microsoft, 1999
(d) Dell, 2000

Answer: (c)


17. Which of the following is used in an optical mouse?

(a) Infrared light
(b) Light Emitting Diode (LED)
(c) Sensor
(d) Microwave

Answer: (b)


18. Wireless mouse communicates through

(a) radiowaves
(b) infrared wave
(c) microwaves
(d) Electromagnetic signal

Answer: (a)


19. Which of the following are not input devices?

(a) Webcam and Microphone
(b) Bar Code Reader and Smart Card Reader
(c) Optical Character Reader and Optical Mark Recognition
(d) Monitor and Printer

Answer: (d)


20. Which of the following is/are input devices?

(a) Track ball
(b) Scanner
(c) Touch screen
(d) Magnetic Ink Card Reader (MICR)
(e) All of the above

Answer: (e)


21. Which of the following is not an output device?

(a) Monitor
(b) Printer
(c) Headphone
(d) Speaker
(e) Scanner

Answer: (e)


22. A projector is an _ _ _ _ _ _ device that can take images generated by a computer and reproduce
them on a large, flat surface.

(a) input
(b) output
(c) input and output
(d) monitor input

Answer: (b)


23. The OCR stands for

(a) Outsized Character Reader
(b) Optical Character Reader
(c) Operational Character Reader
(d) Only Character Reader

Answer: (b)


24. The OMR stands for

(a) Optical Mark Recognition
(b) Optical Magnetic Reader
(c) Only Mark Recognition
(d) Optical Markup Recognition

Answer: (a)


25. The MICR stands for

(a) Magnetic Ink Card Reader
(b) Magnetic Ink Code Recognition
(c) Meta Ink Character Recognition
(d) None of these

Answer: (a)