Top 40 Input and Output Devices MCQ Questions

26. Which kind of device is a digital camera?

(a) Output
(b) Input
(c) Input and Output
(d) Software

Answer: (b)


27. Which of the following groups consists of only output devices?

(a) Scanner, monitor, printer
(b) Mouse, monitor, printer
(c) Keyboard, monitor, printer
(d) Monitor, printer, plotter

Answer: (d)


28. Which of the following is not an output device?

(a) LCD
(b) Printer
(c) CRT
(d) Touch screen

Answer: (d)


29. The computer monitor is connected to CPU through

(a) Bus
(b) Cable
(c) Wire
(d) Line driver

Answer: (b)


30. The number of pixels displayed on the computer screen is called

(a) color depth
(b) resolution
(c) refresh rate
(d) viewing size

Answer: (b)


31. Which of the following is a combination of input-output devices?

(a) VDT
(b) Keyboard
(c) Printer
(d) Laser

Answer: (a)


32. Which of the following units are used to count the speed of the printer?

(a) CPM
(b) PPM
(c) LPM
(d) All of the above

Answer: (d)


33. The output quality of a printer is measured in

(a) dots per sq
(b) dots per inch
(c) dots printer per inch
(d) All of these

Answer: (a)


34. Which of the following is a kind of port?

(a) Serial
(b) Parallel
(c) AGP
(d) All of these

Answer: (d)


35. How many bits of data can be transferred by parallel port?

(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 16

Answer: (c)


36. The full form of USB port is

(a) United Serial Bus
(b) Universal Serial By-pass
(c) Universal System Bus
(d) Universal Serial Bus

Answer: (d)


37. Which of the following is the fastest port data transfer?

(a) USB
(b) Serial
(c) Parallel
(d) Firewire

Answer: (d)


38. USB port is a

(a) Serial port
(b) Parallel port
(c) infrared port
(d) AGP port

Answer: (a)


39. Which post is widely used on wireless devices to connect with network devices for easy communication?

(a) Serial port
(b) Parallel port
(c) Infrared port
(d) AGP port

Answer: (c)


40. Which port can be used for transferring files between two computers?

(a) Serial port
(b) Parallel port
(c) Firewire port
(d) Infrared port

Answer: (c)


Hope that these input and output devices MCQ questions will help you to understand the level of questions asked in the various examinations. Many questions of the above list have been already asked in the various competitive exams. So, you must practice them.
All the best!!!