Top 90+ Computer Hardware MCQ | GK Questions

A computer system consists of two components: hardware and software. Computer hardware is the physical components of a computer that can be seen and touched by the user.

It is one of the basic and necessary parts of the computer system. It may be CPU, storage drives (such as RAM, ROM), keyboards, monitors, cables, speakers, printers, scanners, etc.

In this chapter, we have listed the most important computer hardware MCQ GK questions for various competitive examinations such as IBPS (Clerk, PO), RRB, Group D, SSC, etc.

Here, we have also covered questions of previous years that had been asked in different competitive exams.

If you practice these computer hardware MCQ questions, you can definitely answer the questions asked in the competitive exams.

Computer Hardware MCQ GK Questions


1. Any physical components of a computer system that we can see and touch is

(a) Software
(b) Peripheral device
(c) hardware
(d) CPU

Answer: (c)


2. The system unit that contains the most vital part of the personal computer is called

(a) CPU
(b) BIOS chip
(c) Motherboard
(d) Monitor

Answer: (c), a motherboard is the main printed circuit board that is also known as main board or system board.


3. A motherboard consists of

(a) CPU
(b) RAM and BIOS chip
(c) Expansion slots
(d) Heat sink/fan
(e) All of the above

Answer: (e)


4. Which of the following is considered as the brain of the computer?

(a) Motherboard
(b) RAM
(c) CPU
(d) BIOS chip

Answer: (c), CPU (Central Processing Unit) is the most important component of the computer system. It is a complex integrated circuit consisting of millions of electronics parts. It is also known as a microprocessor or simply processor.


5. Which of the following is primarily responsible for converting input (data) into meaningful output (information)?

(a) RAM
(b) CPU
(c) Storage device
(d) Input and Output device

Answer: (b), Central Processing Unit is primarily responsible for receiving data from input devices, processing the data into information, and transferring the information to memory and output devices.


6. Central Processing Unit in a computer consists of which major components?

(a) Arithmetic logic unit (ALU) and Control Unit
(b) Control Unit (CU)
(c) Registers
(d) ALU, Control Unit, and Registers

Answer: (d), CPU in a computer consists of the control unit, arithmetic logic unit, and memory unit. ALU and CU together are known as CPU.


7. Which of the following component of CPU performs arithmetic operations such as addition, subtraction, division, and multiplication and logic operations such as AND, OR, and NOT?

(a) CU
(b) ALU
(c) Both a and b
(d) Register

Answer: (b)


8. Which of the following component of CPU controls input/output devices, generate control signals to the other components of the computer such as read and write signals, and performs the execution of instruction?

(a) ALU
(b) Accumulator
(c) Control Unit
(d) Both a and c

Answer: (c), the function of Control Unit is to coordinate all its functions.


9. Which among the following is the fastest memory in a computer that holds information?

(a) Register
(b) Cache
(c) Main memory
(d) RAM

Answer: (a), Information is moved from memory to registers and then pass the information to the ALU for performing logic and arithmetic operations.


10. Which of the following is not hardware?

(a) Processor chip
(b) Printer
(c) Mouse
(d) Java

Answer: (d)


11. Which of the following are the predominant manufacturers for desktop and laptop processors?

(a) Intel
(b) AMD (Advanced Micro Devices)
(c) Motorola
(d) Both a and b

Answer: (d)


12. Which of the following is temporary storage used to hold data that is used for arithmetic and logical operations and storing its results?

(a) ALU
(b) PC (Program counter)
(c) Accumulator
(d) IR (Instruction Register)

Answer: (c), ALU contains a set of general-purpose registers known as accumulator.


13. Which of the following is a permanent storage location within the CPU used to hold a binary value temporarily for manipulation, and/or for simple calculations?

(a) Main memory
(b) Secondary memory
(c) Register
(d) Both a and b

Answer: (c)


14. Data moves in and out of the CPU through embedded wires called

(a) Bus
(b) Electronic wires
(c) Lines
(d) Cables

Answer: (a), Bus is the communication line between CPU, memory, and peripheral devices. It is commonly used for transferring data between the CPU and computer peripherals, CPU and memory, and different points within the CPU.


15. The most common buses inside the microcomputer are

(a) Address bus
(b) Address bus and Data bus
(c) Address bus and Control bus
(d) Address bus, Data bus, and Control bus

Answer: (d)


16. Which bus is used to carry data to and from the memory?

(a) Address bus
(b) Data bus
(c) Control bus
(d) None of these

Answer: (b)


17. Which register holds the address of the current instruction being executed?

(a) Instruction register
(b) Memory data register (MDR)
(c) Stack register
(d) Program counter

Answer: (d)


18. Which register holds the actual instruction being executed currently by the computer?

(a) Memory address register (MIR)
(b) Instruction register (IR)
(c) Memory data register (MDR)
(d) Program counter register

Answer: (b)


19. Which register holds the address of a memory location?

(a) Memory data register
(b) Memory address register
(c) Status register
(d) Stack address

Answer: (b)


20. Which register shows the results of arithmetic and logical operations such as carry, overflow, negative?

(a) Stack register
(b) Status register
(c) Memory data register
(d) Memory buffer

Answer: (b)


21. Which of the following register holds a data value that is being stored to or retrieved from the memory location?

(a) PSW
(b) Main memory
(c) Memory data register
(d) Cache register

Answer: (c), Memory data register, sometimes known as the memory buffer register.


22. A device that allows entering data and instruction into a computer system is called

(a) interaction
(b) terminal
(c) communication
(d) input

Answer: (d)


23. Computer gets the input with the help of

(a) mouse and keyboard
(b) joystick
(c) printer
(d) both a and b

Answer: (d)


24. Which of the following are not input devices?

(a) Keyboard, trackball, light pen
(b) Barcode reader, OMR, OCR, MICR
(c) Biometric sensor, scanner, Mic
(d) Plotter, projector, headphones

Answer: (d)


25. Which device is mostly used to enter data or information in a computer system?

(a) Touch screen
(b) mouse
(c) light pen
(d) keyboard

Answer: (d)


26. Which of the following are examples of pointing devices?

(a) Mouse, trackball
(b) joystick, light pen
(c) touch screen
(d) All

Answer: (d)


27. Which of the following is not a type of mouse?

(a) Wireless mouse
(b) Optical mouse
(c) Mechanical mouse
(d) Electromechanical mouse

Answer: (d)


28. Which of the keys are also known as modifier keys?

(a) Shift
(b) Ctrl
(c) Alt
(d) All the above

Answer: (d)


29. Which keys are also known as toggle keys?

(a) Caps lock, Num lock
(b) Control key, Enter key
(c) Shift, Esc
(d) Both a and b

Answer: (a)


30. Which key is used to indent a paragraph?

(a) Spacebar
(b) Tab
(c) Shift
(d) None

Answer: (b), Tab key is used to move the cursor over to the right to a pre-set point.


31. Which key is used to open the Start menu?

(a) Windows
(b) Alt
(c) Ctrl + Alt
(d) None of these

Answer: (a)


32. Which key is used to erase data from the computer’s memory and characters on the screen?

(a) Backspace
(b) Delete
(c) Shift + Alt
(d) Both a and b

Answer: (b)


33. The first computer architecture was designed in

(a) 1970
(b) 1985
(c) 1968
(d) 1975

Answer: (a)


34. Which bus is used to connect external devices?

(a) Address
(b) Data
(c) Control
(d) External

Answer: (d)


35. Which of the following is not an integral part of the computer system?

(a) CPU
(b) Mouse
(c) Monitor
(d) UPS

Answer: (d)


36. Which of the following device provides surge protection and battery backup power during a power outage?

(a) Battery strip
(b) Surge strip
(c) UPS
(d) USB

Answer: (c)


37. Which of the following is a temporary storage location attached to CPU for input and output operations?

(a) Memory chip
(b) Register
(c) Buffer
(d) Core

Answer: (c)


38. Which of the following is used to measure the speed of the CPU (processor)?

(a) Processing speed
(b) Unit
(c) Coprocessor
(d) Clock speed

Answer: (d), Clock speed is the speed of the CPU at which the processor executes instructions.


39. A uniform interval of CPU time allocated for performing a task is called

(a) real time
(b) seek time
(c) time slice
(d) unit time

Answer: (c)


40. What is the full form of DMA?

(a) Direct memory access
(b) Dynamic memory access
(c) Double memory access
(d) None of these

Answer: (a)