Top 90+ Computer Hardware MCQ | GK Questions

41. Which of the following statement is not correct about DMA?

(a) DMA is much faster and more efficient than a CPU processor to perform I/O in the computer system.
(b) DMA sends data from memory to an I/O device directly, without using CPU in the computer.
(c) DMA takes a lot of time to transfer data from memory to I/O.
(d) Without DMA, CPU reads the block of data from memory and writes it to an I/O device in the computer.

Answer: (c)


42. CPU is fabricated on a single integrated circuit board that is known as

(a) Motherboard
(b) Microprocessor
(c) CU
(d) ALU

Answer: (b)


43. The main task of the central processing unit is to

(a) carry out program instruction
(b) store data or information for further use
(c) process data and information
(d) Both a and c

Answer: (d)


44. Which of the following unit helps to establish the communication between memory and ALU in the computer?

(a) CMU
(b) CCU
(c) CPU
(d) None

Answer: (c)


45. Internal memory of central processing unit is nothing but

(a) a set of registers
(b) a set of ALU and CU
(c) buses
(d) None

Answer: (a)


46. Which of the following invented the first microprocessor?

(a) Vint Cerf
(b) Terence Percival
(c) John Mauchly
(d) Ted Hoff

Answer: (d)


47. The microprocessor consists of millions of

(a) registers
(b) microchips
(c) transistors
(d) semiconductors

Answer: (c)


48. The microprocessor of a computer system

(a) understand machine language and low-level language
(b) understand machine language and high-level language
(c) understand only machine language
(d) understand only assembly language

Answer: (c)


49. Which memory unit communicates directly with the CPU?

(a) Main memory
(b) Register
(c) Secondary memory
(d) Auxiliary memory

Answer: (a)


50. Which memory is used for storing data and program instructions currently being executed by CPU?

(a) Mass memory
(b) Auxiliary memory
(c) Internal memory
(d) Non-volatile memory

Answer: (c)


51. Which of the following components remains on the motherboard?

(a) CMOS battery
(b) PCI slot
(c) Case fan
(d) Expansion slot
(e) All of these

Answer: (e)


52. The read and write operations in the computer is carried out through

(a) data bus
(b) address bus
(c) control bus
(d) All of these

Answer: (c)


53. Which of the following key should be pressed to move to the beginning of a line of text?

(a) Page up
(b) Shift
(c) Home
(d) Enter

Answer: (c)


54. Which key is used to launch the Start button?

(a) Esc
(b) Shift
(c) Windows
(d) Shortcut

Answer: (c)


55. What kind of device is a computer mouse?

(a) Input
(b) Output
(c) Pointing device
(d) Both a and c

Answer: (d)


56. Which button is known as a middle button used as the third mouse button?

(a) Right button
(b) Left button
(c) Scroll wheel
(d) None of these

Answer: (c)


57. A joystick is primarily used for which purpose?

(a) controlling sound on the screen
(b) computer gaming
(c) enter text
(d) draw pictures

Answer: (b)


58. Which input device moves in all directions, controls the movement of the cursor, and continues moving in the previously pointing direction?

(a) Mouse
(b) Trackball
(c) Joystick
(d) Both a and c

Answer: (c)


59. Which of the following input device is a handheld electro-optical pointing device that is used for making drawings, graphics, and for menu selection?

(a) Light pen
(b) Touch screen
(c) Trackball
(d) Joystick

Answer: (a), Light pen contains a photocell in a small tube that senses the light from the screen when it becomes closer to the screen and produces a pulse.


60. Which input device is mainly used to detect marks on paper?

(a) Barcode reader
(b) OMR
(c) OCR
(d) MICR

Answer: (b), OMR stands for optical mark reader that uses a beam of light reflected on the paper to capture the presence and absence of data.

It is also known as optical mark recognition. It is mainly used to read the answer to objective-type tests, voting applications, etc.