Top 90+ Computer Hardware MCQ | GK Questions

61. Which of the following input device is used for marking attendance of employees/students in organizations/institutions and security purposes?

(a) OCR
(b) Webcam
(c) Biometric sensor
(d) Both a and c

Answer: (c)


62. Which input device is widely used for acquiring textual data from images?

(a) MICR
(b) OCR
(c) Scanner
(d) Sensor

Answer: (b), OCR stands for optical character recognition.


63. Optical Character Recognition is used for the preparation of

(a) electricity bills
(b) insurance premium
(c) telephone bills
(d) All of these

Answer: (d)


64. What is the full form of MICR?

(a) Magnetic Ink Character Register
(b) Magnetic Ink Code Reader
(c) Magnetic Ink Code Register
(d) Magnetic Ink Code Recognition

Answer: (d)


65. Which input device is used in banks for processing cheques to recognize the magnetic encoding numbers printed at the bottom of a cheque?

(a) OCR
(b) MICR
(c) OMR
(d) All of these

Answer: (b)


66. Which of the following is/are the type of smart card reader?

(a) Memory card reader
(b) Microprocessor card
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer: (c)


67. Which input device is used to recognize the physical or behavioral traits of the individual?

(a) Smart card
(b) MICR
(c) Bar code
(d) Biometric sensor

Answer: (d)


68. Which of the following optical input device converts data and images on paper into digital form?

(a) Printer
(b) Scanner
(c) Projector
(d) Scanner

Answer: (d), Scanner device uses light as an input source to convert an image into an electronic form that can be stored on the computer. It scans both pictures and texts.


69. Which of the following is a video capturing device?

(a) Monitor
(b) Scanner
(c) Projector
(d) Webcam

Answer: (d)


70. What kind of device is a digital camera?

(a) Input
(b) Output
(c) I/O
(d) None

Answer: (a)


71. Which of the following device is a visual display unit (VDU)?

(a) Webcam
(b) Projector
(c) Monitor
(d) None

Answer: (c), A computer monitor is an output device.


72. The clarity of an image depends on which factors?

(a) Resolution of the screen
(b) Dot pitch
(c) Refresh rate
(d) All of the above

Answer: (d)


73. What is the full form of CRT device?

(a) Cathode Ray Tube
(b) Crystal Ray Tube
(c) Cathode Ray Transistor
(d) None

Answer: (a)


74. LCD stands for

(a) Liquid Crystal Display
(b) Light Crystal Display
(c) Liquid Cathode Display
(d) None

Answer: (a)


75. What does TFT stand for?

(a) Transistor Film Transistor
(b) Thin Film Transistor
(c) Thin Film Transducer
(d) None

Answer: (b)


76. What is the full form of LED?

(a) Light Emitted Diode
(b) Light Emitter Diode
(c) Liquid Emitted Diode
(d) Both a and c

Answer: (d)


77. The speed of a printer is measured in

(a) CPS (Character per second)
(b) LPM (Lines Per Minute)
(c) PPM (Pages Per Minute)
(d) All of the above

Answer: (d)


78. What kind of device is a printer?

(a) Input
(b) Output
(c) Storage
(d) All

Answer: (b)


79. The resolution of a printer is numerically measured in

(a) DPI
(b) PPI
(c) LPM
(d) All

Answer: (a), DPI stands for Dots Per Inch.


80. Which of the following device is/are both input and output devices?

(a) Plotter
(b) Modems
(c) Touch screen
(d) Headsets
(e) All, except plotter

Answer: (e)


81. Which of the following device uses a pen, pencil, marker, or other writing tools for creating vector graphics?

(a) Speaker
(b) Plotter
(c) Electrostatic printer
(d) Projector

Answer: (b), Plotter is a kind of output device like a printer that produces images on paper. It is mainly used to make large drawings or images such as construction plans, AUTOCAD, CAD/CAM, etc.


82. What kind of devices are headphones and speakers?

(a) Input
(b) Output
(c) Both input and output
(d) Input/Output Port

Answer: (b)


83. What is the full form of USB in data cables?

(a) Universal Structural Bus
(b) Unicode Serial Bus
(c) Universal Serial Bus
(d) Universal Smart Bus

Answer: (c)


84. Which port is used to connect audio and video multimedia devices like video camera?

(a) Parallel Port
(b) Serial Port
(c) USB
(d) Firewire

Answer: (d)


85. Which of the following port has slow speed data transmission?

(a) Parallel Port
(b) Serial Port
(c) USB
(d) Firewire

Answer: (b)


86. Which port is used to connect a printer to the computer system?

(a) Firewire
(b) Serial Port
(c) Parallel Port
(d) Both a and b

Answer: (c)


87. Which port is used to connect Hard drive and new DVD drive in the computer system?

(a) Parallel Port
(b) Serial Port
(c) Firewire
(d) Both a and c

Answer: (c)


88. Which of the following software can interpret voice data into words that can be understood by a computer?

(a) Word Recognition Software
(b) Speech Recognition Software
(c) Speech Input Software
(d) Talking Software

Answer: (b)


89. External devices such as keyboards, modems, printers, and projectors are known as

(a) add-on devices
(b) PC expansion slot devices
(c) peripherals
(d) None

Answer: (c)


90. Which of the following are properties of USB ports?

(a) Platform independent
(b) Platform dependent
(c) Software dependent
(d) Software independent

Answer: (a)


91. The data transfer from the central processing unit to peripheral devices of computer is achieved through

(a) interfaces
(b) buffer memory
(c) modems
(d) I/O ports

Answer: (d)


92. Which of the following generates high-quality output?

(a) Impact printer
(b) Non-impact printer
(c) Plotter
(b) Scanner

Answer: (b)


Hope that this chapter has covered almost all the important computer hardware MCQ GK questions with answers and explanations. We have also covered the most important previous year’s questions asked in different competitive exams like IBPS (clerk, PO), SSC, RRB, etc.
All the best!!!