Top 40 Computer Software MCQ | GK Questions

Computer software is a set of programs that instruct the hardware to do its job. That’s why computer programs are also known as computer software or simply software.

It is mainly divided into two sections: System software and Application software.

Computer software is distinct from computer hardware, which is the physical component of a computer system. Computer hardware and software cannot work without each other.

Here, we have listed the most important computer software MCQ GK questions for competitive examinations such as IBPS, RRB, SSC CGL, etc.

These computer software questions with answers and explanations can be asked in any competitive exam. We have also covered those questions that had been asked earlier in different competitive exams.

So, let’s practice computer software MCQ gk questions.

Computer Software MCQ GK Questions with Answers


1. Which of the following instructs the computer hardware, what to do and how to do it?

(a) Hardware
(b) Operating system
(c) Software
(d) Device driver

Answer: (c)


2. A set of computer programs used on a computer to perform different tasks is called

(a) computer instructions
(b) processor
(c) software
(d) hardware

Answer: (c), Software helps to transform one interface into another interface.


3. Which of the following is not a type of software?

(a) System software
(b) Application software
(c) Utility software
(d) Driver software

Answer: (d), Software is generally classified into System software, Application software, and Utility software.


4. Which software is used to manage and control the hardware components and allows interaction between the hardware and the other different types of software?

(a) Application software
(b) System software
(c) Utility software
(d) Operating system

Answer: (b)


5. Which of the following is the part of system software?

(a) Operating system
(b) Utility software
(c) Browser software
(d) both a and b

Answer: (d)


6. The main function of computer software is to turn data into

(a) information
(b) program
(c) object
(d) both a and c

Answer: (a)


7. A computer program that functions as an intermediary between a computer user and the computer hardware is called

(a) software
(b) hardware
(c) operating system.
(d) driver

Answer: (c), An operating system is a primary component of the system software in a computer device. Application programs usually require an operating system to perform tasks.


8. One or more defects occurring in the computer software that prevents the software from working is called

(a) bot
(b) system error
(c) bug
(d) slug

Answer: (c)


9. Bug means

(a) logical errors in the program
(b) syntax error in the program
(c) runtime error
(d) All of the above

Answer: (a)


10. A mistake in an algorithm that generates incorrect results or output is called

(a) logical error
(b) syntax error
(c) compile-time error
(d) procedural error

Answer: (a)


11. The process of finding errors/defects/bugs in the software program is called

(a) Debugging
(b) Interpreting
(c) Compiling
(d) Testing

Answer: (d)


12. Software programs developed for performing particular tasks related to managing computer resources is called

(a) System software
(b) Utility software
(c) Application software
(d) Helper software

Answer: (c), Application software provides the environment to enable users to accomplish specific or general tasks. Each computer can have more than one application software.


13. Which of the following is not a kind of system software?

(a) BIOS software
(b) Unix, Linux
(c) Microsoft Windows, and Mac OS
(d) Microsoft Word

Answer: (d)


14. Which of the following is not application software?

(a) MS-Word
(b) Google Docs
(c) Adobe Acrobat
(d) Turbo C compiler

Answer: (d)


15. Choose the odd one out.

(a) Interpreter
(b) Compiler
(c) Interpreter
(d) Operating system
(e) Programmer

Answer: (e)


16. Application software is developed to accomplish

(a) real-world tasks
(b) operating system tasks
(c) computer-centric tasks
(d) All of the above

Answer: (a)


17. Which of the following are known as office-oriented application software?

(a) Interpreters, Compilers, editors
(b) Network software, backup system
(c) Word processors, spreadsheets, database
(d) Both a and c

Answer: (c)


18. What is the full form of GUI?

(a) Graphical Universal Interface
(b) Graphical User Interface
(c) General Utility Interface
(d) General Universal Interface

Answer: (b)


19. Which among the following application software can be used to create, edit, and print documents?

(a) Spreadsheet
(b) Word processing
(c) Database software
(d) Desktop publishing (DTP)

Answer: (b)


20. Which of the following is not a kind of application software?

(a) Word processor
(b) Database
(c) Browser
(d) Device driver

Answer: (d)


21. Microsoft Word, Microsoft Excel, and Google Docs are the examples of

(a) an operating software
(b) system software
(c) utility software
(d) application software

Answer: (d)


22. Which application software is used to perform calculations on rows and columns of data?

(a) Word processing
(b) Presentation graphics
(c) Database
(d) Spreadsheet

Answer: (d), Spreadsheet is a type of application software in which data is organized in rows and columns, which collectively are called a worksheet. It is mostly used to keep track of a billing account.


23. Which of the following is also known as presentation software that is used to give presentation of information and pictures through slideshows?

(a) Multimedia authoring
(b) Desktop publishing
(c) Presentation graphics
(d) Both b and c

Answer: (c)


24. Which of the following are examples of presentation graphics software?

(a) Microsoft PowerPoint
(b) Apple Keynote
(c) Corel Presentations and Adobe Persuasion
(d) All of these

Answer: (d)


25. Which among the following is database software that allows us to create and manage a database?

(a) Microsoft Access
(b) Corel Paradox
(c) Lotus Approach
(d) All of these

Answer: (d)


26. Which utility software helps to protect the computer system from viruses and prevent the computer system files from being corrupt?

(a) Disk cleanup
(b) Disk defragmenter
(c) Antivirus
(d) All

Answer: (c)


27. Which among the following is not a type of utility system software?

(a) Antivirus
(b) Firewalls
(c) Disk defragmenter
(d) MS-DOS

Answer: (d)


28. Which utility software is used to protect the computer system from hackers?

(a) Antivirus
(b) Firewall
(c) AUP
(d) Backup wizard

Answer: (b)


29. What are the main functions of system utility?

(a) Disk cleanup
(b) Disk defragmentation
(c) System Restore and Disk compression
(d) Antivirus (Virus protection)
(e) All of the above

Answer: (e)


30. What is the full form of a Virus?

(a) Very Information Record User Search
(b) Very Interchanged Result Until Source
(c) Vital Information Resources Under Siege
(d) Vital Information Resources Under Search

Answer: (c)


31. A computer virus that attacks an antivirus program to prevent detection of the virus in the computer system is

(a) Worm
(b) Retrovirus
(c) Trojan
(d) Ghost virus

Answer: (b)


32. Which utility software or program is used to reduce the size of files to increase the amount of disk space in the computer system?

(a) Disk cleanup
(b) File compression
(c) Disk fragmentation
(d) Troubleshooting program

Answer: (b)


33. Which of the following Windows utilities scans the entire hard drive and erase (or delete) any unnecessary files such as temporary files from the Internet, and cookies downloaded while visiting webpages?

(a) Disk defragmenter
(b) Disk cleanup
(c) Backup and Restore wizard
(d) All of the above

Answer: (b)


34. Which type of utility is used to update all device drivers at the same time?

(a) Driver update
(b) Windows update
(c) Device manager
(d) Driver Verification Service (DVS)

Answer: (b)


35. Which Windows utility program locates and eliminates unnecessary fragments of data and rearranges files and unused disk space to optimize operations?

(a) Backup
(b) Disk restore
(c) Disk defragmenter
(d) Disk cleanup

Answer: (c), Disk defragmentation is the process of locating the noncontiguous fragments of data and rearranging the fragments and restoring them into fewer fragments or into the entire file.


36. What are the main functions of system utilities?

(a) Data recovery
(b) Backup
(c) Virus protection
(d) All of the above

Answer: (d)


37. Which backup of a computer system contains a copy of the entire program, data, and system files?

(a) restoration
(b) bootstrap
(c) differential
(d) full

Answer: (d)


38. Which of the following application software is a database management system?

(a) Microsoft MySQL Server
(b) Netscape Communicator
(c) Oracle
(d) Dreamweaver
(e) Both a and c

Answer: (e)


39. Which of the following application software is accounting software?

(a) Powerpoint
(b) Wordperfect
(c) Tally
(d) All of the above

Answer: (c)


40. Which of the following are examples of web browser software?

(a) Netscape Communicator
(b) Microsoft Internet Explorer
(c) Google Chrome
(d) All

Answer: (d)


Hope that we have covered almost all the important computer software MCQ GK questions with answers. These types of computer software questions are always asked in different competitive exams.

So, prepare answers to these computer software MCQ questions to crack the exams.
All the best!!!