Top 50 Computer Architecture MCQ Questions for Exams

21. Which language can be understood directly by CPU?

a) C
b) Machine
c) Java
d) All

Answer: (b)


22. Which unit is used to measure the CPU’s processing power?

a) GIPS
b) LIPS
c) MIPS
d) Nanoseconds

Answer: (c), MIPS stands for Million instructions per second that is used to measure CPU’s processing power.


23. Which unit is used to measure the CPU’s speed of a computer?

a) IPS
b) GPS
c) Clock speed
d) IPC

Answer: (a), IPS stands for Instructions per second (IPS) which is used to measure a computer’s processor speed.


24. The performance of CPU processor can be measured by

a) IPS
b) MIPS
c) clock speed
d) access time

Answer: (c), the clock speed (also known as clock rate) indicates how fast the CPU can run. It is measured in GHz (gigahertz) or MHz (Megahertz).


25. The clock rate of CPU is measured in which unit?

a) Milliseconds
b) Microhertz
c) Nanoseconds
d) MHz or GHz

Answer: (d)


26. Which of the following is not the component of CPU?

a) Storage unit
b) Program unit
c) Arithmetic Logic Unit
d) Control unit

Answer: (b)


27. The CPU is an example of

a) Software
b) Peripheral device
c) Hardware
d) Input and Output device

Answer: (c)


28. In which part of computer system actual execution of instructions takes place during processing operations?

a) ALU
b) Control Unit
c) RAM
d) Registers

Answer: (a)


29. Which unit of CPU perform arithmetic operations such as addition, subtraction, multiplication, division over data received from
memory and compare numbers (greater than, equal to, or less than)?

a) ALU
b) Control Unit
c) ALU and Control Unit
d) Input/Output Unit

Answer: (a), ALU performs all calculations of computer system.


30. The function of Control Unit in the CPU is

a) To decode program instructions
b) to transfer data to primary storage
c) to store program instructions
d) to perform arithmetic and logical operations

Answer: (a), the control unit interprets instructions fetched into the computer and sends the control signals to the devices involved in the execution of the instructions.


31. What is the function of logical unit in the CPU of a computer?

a) To generate a result
b) To compare data
c) To control the flow of information
d) Both a and b

Answer: (b), Logical Unit in the CPU performs logical operations such as comparison of data.


32. Which of the following is used by ALU to store intermediate results?

a) Registers
b) Heap memory
c) Stack memory
d) Accumulator

Answer: (d), After the execution of arithmetic and logical instructions, ALU places the intermediate result in the accumulator. All data transfers between the central processing unit and device/port are done through the accumulator.


33. Which of the following is/are special-purpose registers used by CPU?

a) Program counter (PC)
b) Stack pointer (SP)
c) Instruction register
d) Memory address register
e) All of the above

Answer: (e), A central processing unit (called processor) contains a number of special-purpose registers for different purposes. They are PC, SP, Instruction register, and Memory address register.


34. Which of the following special-purpose register keeps track of the address of the instruction which is to be executed next?

a) Stack pointer
b) Program counter
c) ALU
d) Both b and c

Answer: (b), the program counter holds the address of the memory location, which contains the next instruction to be fetched from the memory. The PC is automatically incremented after an instruction has been fetched.


35. What is a “register”?

a) Digital circuit
b) Combinational circuit
c) Arithmetic circuit
d) Sequential circuit

Answer: (d)


36. Which of the following is used to overcome the difference in data transfer speeds of various devices?

a) Speed enhancing circuit
b) Bridge circuit
c) Buffer register
d) Combinational circuit

Answer: (c)


37. A CPU register that keeps the track of execution of the program and contains the instructions currently being executed is called

a) Index register
b) Memory address register
c) Instruction register
d) Stack pointer

Answer: (c), Instruction register holds an instruction until it is decoded.


38. A special register that holds the address of location to or from which data are to be transferred is known as

a) Memory data register
b) Memory address register
c) Index register
d) Program counter

Answer: (b), The memory address register (MAR) holds the address of the next memory location where the next instruction is to be executed. The address of the next memory location is held by it when the first instruction is being executed.


39. Which of the following CPU register holds data or information before going to the decoder?

a) Control register
b) Memory data register
c) Accumulator
d) Stack

Answer: (b)


40. A special-purpose register that contains data to be written into or readout of the addressed location is known as

a) index register
b) memory address register
c) memory data register
d) ALU

Answer: (c)