Top 55+ Computer Fundamental MCQ Questions

Here, we have listed the most important top 55+ computer fundamental MCQ questions with answers for practice.

These computer fundamental multiple-choice questions will always ask in the different competitive examinations like IBPS, RRB, Group D, SSC CGL, and many more.

These MCQs will help you to gain an understanding of the basic as well as advanced concepts of computer fundamentals. So, prepare whole heartily.

List of MCQs based on Fundamentals of Computer


1. A computer system includes

(a) Hardware
(b) Software
(c) Peripheral devices
(d) All of these

Answer: (d)


2. Analytical Engine, the first fully automatic calculating machine was developed by

(a) Charles Babbage
(b) Blaise Pascal
(c) Leibniz
(d) John Von Neumann

Answer: (a)


3. Which was the first mechanical calculating device?

(a) UNIVAC
(b) Abacus
(c) PASCALINE
(d) Leibniz Calculator

Answer: (b), Abacus was the first mechanical calculating device that performs addition and subtraction quickly.


4. The word Computer stands for

(a) Commonly Oriented Machines Used in Technical and Educational Research
(b) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research
(c) Commonly Occupied Machines Used in Technical and Educational Research
(d) Commonly Operated Machines Used in Technical and Environmental Research

Answer: (b)


5. Abacus can perform

(a) Addition
(b) Subtraction
(c) Multiplication
(d) Both (a) and (b)

Ans: (d)


6. Pascaline is a

(a) Abacus
(b) Adding Machine
(c) Difference Machine
(d) Multiplication Machine

Answer: (b), In the year 1642, Blaise Pascal a French scientist developed an adding machine called Pascal’s calculator (Pascaline).


7. Which of the following is known as the father of computers?

(a) Dennis Ritchie
(b) Napier
(c) Charles Babbage
(d) Alan Turing

Answer: (c)


8. Analytical Engine invented during the first generation of computer used which memory unit?

(a) RAM
(b) Floppies
(c) Counter wheels
(d) Cards

Answer: (c)


9. The first electromechanical machine “Tabulating machine” was invented by

(a) John Napier
(b) Pascal
(c) Howard Aiken
(d) Herman Hollerith

Answer: (d)


10. Who designed the first electronic computer- ENIVAC?

(a) Von Neumann
(b) Joseph M Jacquard and John W Mauchly
(c) Presper Eckert and John W Mauchly
(d) None of these

Answer: (c)


11. Which of the following was the first general-purpose electronic computer?

(a) ADVAC
(b) ADSAC
(c) UNIVAC
(d) EDVAC

Answer: (c) UNIVAC stands for Universal Automatic Computer, the first generation computer used during 1942-1955.


12. Computer developed before the first generation computer was

(a) Mechanical
(b) Electromechanical
(c) Electrical
(d) Electronics

Answer: (b)


13. First-generation computer “UNIVAC and ENIVAC” was based on

(a) Transistors
(b) Semiconductors
(c) Vacuum tubes
(d) ICS

Answer: (c), Those days, Vacuum tubes were the only electronic component available by which electronic digital computers were developed. These computers could calculate data in milliseconds.


14. Computer size was very large in

(a) First generation
(b) Second generation
(c) Third generation
(d) Fourth generation

Answer: (a), the disadvantage of first-generation computers was that they were very large in size, consumed a large amount of energy, non-portable, limited commercial use, very slow speed, and less data storage.


15. Which language was used by computers during the first generation?

(a) Machine language
(b) Assembly language
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer: (a), the first generation computers used machine language only.

16. The period of second-generation computer was started from

(a) 1946-1958
(b) 1940-1960
(c) 1956-1963
(d) 1957-1964

Answer: (c)


17. During the second generation, the size of computers was decreased by replacing vacuum tubes with

(a) ICs
(b) Semiconductors
(c) Transistors
(d) Microprocessor

Answer: (c)


18. The second generation computers are

(a) IBM 7094 series
(b) IBM 1400 series
(c) CDC 164
(d) All

Answer: (d)


19. Which of the following statement is not correct about second-generation computers?

(a) They were smaller in size as compared to the first-generation computers.
(b) They provided better speed and could calculate data in microseconds.
(c) They were used more energy and became heated.
(d) None of these

Answer: (c), they were used less energy and not heated.


20. Which language was used by the second generation of computers?

(a) Assembly language
(b) Machine language
(c) Low-level language
(d) High-level language

Answer: (a), the second generation computers were used assembly language instead of machine language.


21. Integrated chips (IC) were started to be used from which generation of computers?

(a) First generation
(b) Second generation
(c) Third generation
(d) Fourth generation

Answer: (c), the first IC was invented and used in 1961.


22. IC chips used in computers are made with

(a) Gold
(b) Silicon
(c) Copper
(d) Silver

Answer: (b)


23. An integrated circuit (IC), sometimes called a chip or microchip are fabricated with

(a) Resistors
(b) Capacitors
(c) Transistors
(d) All of these

Answer: (d), an integrated circuit is a semiconductor wafer on which thousands or millions of tiny resistors, capacitors, and transistors are fabricated.


24. Which of the following is the correct statement for the third generation of computers?

(a) They were smaller in size as compared to previous generations.
(b) They were more reliable and used less energy.
(c) They provided better speed and could calculate data in nanoseconds.
(d) All are correct.

Answer: (d)


25. The third generation computers are

(a) IBM 370
(b) IBM System/360
(c) UNIVAC 1108 and UNIVAC AC 9000
(d) All of the above.

Answer: (d)